Hoi, ik ben Niels. Bij University of Twente ben ik bezig met de EngD studie Civil Engineering. EngD staat voor Engineering Doctorate en is een tweejarige opleiding die je na je master kunt gaan doen. Ik word opgeleid tot ‘technology designer’.
Hoe dat zo gekomen is? Na een jaar Lucht- en Ruimtevaarttechniek terug in 2005 had ik behoefte aan een iets bredere opleiding. Mijn opleiding liep ok, maar ik mistte het hebben van vakken anders dan wis- en natuurkunde. Dat had ik overigens bij mijn eerste studiekeuze na het VWO niet verwacht. Na veel nadenken tijdens dat eerste jaar werd me duidelijk dat ik een studie met techniek, maar ook met management- & organisatie vakken wilde. Dat vond ik vooral in de studie Civil Engineering aan de University of Twente (meer dan bijvoorbeeld in Delft).
Tijdens de bacheloropleiding wordt er veel projectmatig gewerkt. Hierdoor doe je kennis op, maar leer je ook om goed in een groep samen te werken. Dit gaat verder in de master Construction Management and Engineering. Dan krijg je namelijk veel literatuur en rapportages te lezen en dat moet je snel kunnen verwerken in je eigen (groeps)rapport / model.
Naast de opleiding heb ik altijd aan veel excursies en praktijkdagen meegedaan die vanuit de studievereniging werden aangeboden. Excursies en gastcolleges zijn er ook wel vanuit de opleiding, maar de studievereniging heeft een uitgebreider aanbod. Ik zou sowieso elke aankomende student adviseren om zoveel mogelijk naast zijn of haar opleiding te doen! Zo is een van mijn mooiste studiejaren het tussenjaar na de bacheloropleiding geweest. Ik heb toen een grote studiereis door Brazilië georganiseerd en ben natuurlijk zelf ook mee gegaan.
Als EngD kandidaat bij Rijkswaterstaat houdt ik me nu dagelijks bezig met het ontwerpen van een informatie model voor wegtunnels. Daarnaast doe ik studievakken voor de nodige achtergrondkennis en om vaardigheden op te doen die voor mij als professional belangrijk zijn. In mijn werk kan ik snel op abstract niveau begrijpen hoe nieuwe contractvormen, ontwerp- en uitvoeringsprocessen en (civiele) techniek op elkaar ingrijpen. De kennis uit mijn studie Civil Engineering gebruik ik in deze vervolgstudie om een betekenisvol informatiemodel te ontwikkelen voor Rijkswaterstaat. In mijn werk gebruik ik deze kennis om te begrijpen hoe mijn informatiemodel in de praktijkcontext past en waardevol kan zijn.