Trainen onder begeleiding
Voordat ik begon met het traineeship heb ik bij de Universiteit Twente de master in Business Administration gedaan met een specialisatie in International Management & Consultancy. Tijdens de laatste fase van mijn master kwam ik tot de conclusie dat ik nog niet goed wist welke functie of werkzaamheden bij mij zouden passen. Toen kwam ik het Young Professional traineeship tegen bij de Universiteit Twente en dat was voor mij de uitgelegen kans om te ontdekken welke functie of werkzaamheden bij mij zouden passen. Daarnaast had ik ook nog niet het gevoel dat ik al volledig was uitgeleerd na mijn master, dus toen ik er achter kwam dat er bij het traineeship van de UT erg veel ruimte is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling was dit een extra reden om voor de UT te kiezen.
Kruisbestuiving
Tijdens het traineeship draai je twee keer een jaar bij een dienst/faculteit, en daarnaast heb je nog een groepsproject met een aantal collega-trainees. Naast je werkzaamheden bij een dienst/faculteit heb je een intensief ontwikkelprogramma waarin je onder begeleiding van een trainer jezelf op persoonlijk en professioneel vlak kunt ontwikkelen.
Tijdens mijn traineeship ik de kans gekregen om zowel bij een dienst als bij een faculteit aan de slag te gaan. Het eerste jaar was ik namelijk werkzaam bij de overkoepelende dienst Strategy & Policy. Hier heb ik gewerkt aan strategische thema’s zoals micro-credentials (kleine gecertificeerde onderwijseenheden) en lifelong learning (onderwijs voor professionals). Tijdens mijn tweede jaar heb ik daarentegen gewerkt bij een faculteit (ITC), waar je juist veel dichter op het operationele proces zit. Hier ben ik voornamelijk aan de slag geweest met het opzetten van een online onderwijsplatform samen met een projectteam. Naast het feit dat ik bij verschillende afdelingen binnen heb kunnen kijken, heb ik ook de volgende verschillende rollen kunnen proberen: business analist, processpecialist, projectsecretaris en projectleider. Ik kan dus concluderen dat er erg veel variatie in werkzaamheden mogelijk is bij dit traineeship.
Naast de werkzaamheden bij verschillende afdelingen volg je als trainee dus ook een ontwikkeltraject. Tijdens dit ontwikkeltraject ga je in op vragen zoals “wie ben ik?”, “hoe werk ik?”, “wat kan ik?” en “wat wil ik?”. Ik heb mezelf en mijn werkstijl daardoor echt beter leren kennen tijdens het traineeship. Het ontwikkeltraject is wat mij betreft al ontzettend waardevol, maar daarnaast is er ook ruimte voor trainingen die aansluiten bij je professionele ontwikkeling als persoon. Voorbeelden hiervan zijn een project management trainingen, gesprekstechnieken trainingen en de mogelijkheid om de Lean Green Belt te behalen.
Klaargestoomd voor de toekomst
In de twee jaar van het traineeship heb ik bij drie verschillende diensten/faculteiten van de universiteit binnen kunnen kijken. Dit is iets wat de meeste andere werknemers binnen de universiteit niet kunnen zeggen na 2 jaar, dus dat heeft me zeker geholpen om de UT goed te leren kennen. Daarnaast heb ik ook veel contact met mijn collega-trainees en dat zorgt ook voor kruisbestuiving. We hebben ontzettend veel van elkaar kunnen leren, en we zijn indirect ook in aanraking gekomen met veel meer afdelingen binnen de UT.
Het traineeship zou ik iedereen kunnen aanraden die bijna een master heeft afgerond, of net aan het werk is, aangezien je jezelf in twee jaar tijd wat mij betreft veel verder kunt ontwikkelen dan als je solliciteert op een vaste functie. Daarnaast is het extra waardevol voor mensen, die net als ik destijds, nog niet zo goed weten welke rol en welke werkzaamheden bij je passen.
En hoe ik mijn toekomst voor me zie? Dat is een vraag waar ik momenteel nog druk mee bezig ben. Van elke rol heb ik nieuwe dingen kunnen leren en het heeft me ook geholpen in mijn zoektocht naar een baan waar ik veel energie van krijg. En door de intensieve begeleiding die we krijgen ben ik ervan overtuigd dat ik vanaf september in ieder geval op een plek aan het werk zal zijn die bij mij past!