1. Verhalen van UT'ers
  2. Ton Jenneboer

Ton Jenneboer

is Process & Equipment Engineer, oftewel Cleanroom Technoloog bij het NanoLab. Hij deed een opleiding tot Organisch Chemicus aan het Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO). 

TON JENNEBOER, CLEANROOM TECHNOLOOG

“We staan aan de wieg van de producten en oplossingen van morgen”

‘Werken aan de UT als technicus is heel veelzijdig. Ik begeleid mensen bij hun onderzoeksprocessen en -projecten. We leiden ze op en ondersteunen ze, zodat ze zelf hun onderzoek kunnen uitvoeren in de Cleanroom. Ik heb een aantal apparaten in beheer waarin ik gespecialiseerd ben en mensen komen daarvoor bij mij met hun vragen. Een hele brede functie. Buiten het NanoLab ben ik daarnaast bezig met het voorbereiden en geven van cursussen. 

JE ONTMOET VEEL MENSEN

‘Je ontmoet veel verschillende groepen mensen hier. Studenten, wetenschappers, bedrijven, spin-off bedrijven die vooronderzoek willen doen of prototypes willen bouwen en testen. Ze doen allemaal andere dingen en gebruiken ook weer verschillende soorten technieken. Dat maakt het werk zo divers. Doordat de UT een grote organisatie is, heb je veel keuzemogelijkheden als het gaat om wat je wilt doen en op welk terrein. Je hebt ook veel vrijheid om je eigen agenda in te delen of je persoonlijke ontwikkelbudget te besteden. Je kunt een scala aan interne cursussen volgen, of externe vaktechnische meetings en (internationale) congressen bezoeken. Daar kun je internationale collega’s ontmoeten die met dezelfde technieken bezig zijn als jij. 

AAN DE FRONTLINIES VAN DE TECHNOLOGIE

‘Ik haal zelf de meeste voldoening uit het feit dat ik mensen vooruit help. Ze komen bij me met problemen, bijvoorbeeld een lithografische machine die niet goed uitlijnt, en aan mij is dan de uitdaging om dat probleem op te lossen. In het geval van die machine was ik een week bezig om uit te zoeken hoe het zat. Maar als je het probleem oplost, geeft dat echt voldoening. Je staat altijd aan de frontlinies van de technologische ontwikkeling. De nieuwste ontwikkelingen in de nanotechnologie, waarover je leest in de media, daar zijn wij hier mee bezig. Dat is iets om trots op te zijn. We staan aan de wieg van de producten en oplossingen van morgen.’